zondag 3 april 2011

Spraakmakende conceptlancering

Wereldwijd staan mensen in de rij voor de Nespresso. Er worden winkels over de hele wereld geopend, iedereen schaft een Nespresso apparaat aan en daarnaast is George Clooney het ‘boegbeeld’ van het wereldwijde koffiesysteem.
Niemand had gedacht dat Nespresso zo populair zou worden. Het was in eerste instantie de bedoeling dat Nespresso via de supermarkten verkocht zou worden. Maar die waren niet geïnteresseerd in het nieuwe manier van koffiezetten, waarop Nespresso besloot om hun eigen verkoopkanalen te op te zetten. Dit werd regelrecht een succes.
Volgens Benelux-manager Blarer is het succes van Nespresso te danken aan drie factoren:
1)      Het bedrijf laat zich erop voorstaan dat slechts 1 procent van de totale koffieproductie in de wereld goed genoeg is voor Nespresso.
2)     De gemakkelijk te gebruiken machine. De consument hoeft alleen maar een hendel over te halen, de capsule te plaatsen en op de knop te drukken.
3)     De Nespresso Club. Er is directe contact met de consument. De Nespresso Club weet wa voor koffie de consument drinkt, hoeveel ze drinken en zelfs hoe ze hun koffie het liefst drinken. Deze relatie hadden zij niet kunnen opbouwen als de koffie in de supermarkt werd verkocht.

Nespresso heeft het succes mede aan Senseo te danken. Senseo heeft de markt kennis laten maken met koffie in enkele porties. Na de komst van de Senseo, volgden er allerlei namaakpads. Nespresso wist dit te verkomen dankzij ruim 1.700 patenten bij het product juridisch helemaal dicht te timmeren.





Bronnen:

Foute conceptlancering

De OV-chipkaart moest het nieuwe betaalmiddel in het OV worden, die het reizen makkelijker en aangenamer zou maken. Het streven bij het invoeren van de OV-chipkaart was dat het zo snel mogelijk plaats vond en dat in de loop van 2007 de strippenkaart overbodig moest worden. Anno 2011 wordt er in sommige delen van Nederland nog steeds de strippenkaart gebruikt. Dit allemaal omdat de OV-chipkaart niet optimaal werkt. De OV-chipkaart moest lange wachtrijen voorkomen en het overstappen makkelijker maken. In tegendeel, de wachtrijen worden alleen maar langer en veel reizigers hebben moeite bij het overstappen. Vaak doen de in – en uitcheck apparatuur het niet in het openbaar vervoer, waardoor reizigers niet kunnen inchecken of uitchecken. Het uitchecken levert de meeste problemen op, omdat op het moment dat er niet wordt uitgecheckt gaat er 4 euro van de kaart af. En als er geen genoeg saldo opstaat dan wordt de kaart geblokkeerd en kan de reiziger niet verder reizen tenzij er opnieuw geld wordt opgewaardeerd op de kaart.
En als dat niet genoeg is, zijn er ook nog problemen met het geld terug krijgen voor reizigers die vergeten uit te checken. Want iedere keer als een reiziger vergeet uit te checken, wordt er 4 euro afgeschreven van de OV-chipkaart. Om het geld terug te krijgen moet je een formulier invullen en opsturen. Vervolgens wachten reizigers weken lang tot het geld terug gestort worden.
Daarnaast is de OV-chipkaart ook nog gemakkelijk te kraken. Simpelweg met een eenvoudig computerprogramma voor het veelgebruikte besturingssysteem Window. Dit computerprogramma maakt het mogelijk om zwart te rijden met de OV-chipkaart. Naast de software heb je een kaartlezer nodig van 30 euro, vervolgens kan je gemakkelijk de OV-chipkaart manipuleren. Geen enkele conducteur of bestuurder die het merkt. Alleen het bedrijf TLS (Trans Link Systems) kan in zijn databank de fraude constateren.
De OV-chipkaart is een goede voordbeeld van een foute product/concept lancering in Nederland. Het moest allemaal zo mooi zijn maar het werd regelrecht een ramp. Tot de dag van vandaag zijn er nog steeds problemen met de OV-chipkaart.






Bronnen:

Bekende conceptontwikkelaar: John de Mol

Johannes Hendrikus Hubert de Mol alias John de Mol is een Nederlandse mediamagnaat.
In 1979 begon John zijn eigen onafhankelijke productiemaatschappij, genaamd John de Mol Producties. Van 1979 tot ongeveer 1984 produceerde John voornamelijk losstaande programma’s zoals muziekspecials. Dit waren geen successen. Pas 7 jaar na de oprichting van John de Mol Producties kwam de echte doorbraak met de hitserie, Medisch Centrum West. Een paar maanden daarna had John zijn eerste buitenlandse klant: Sky Channel. Andere bekende programma’s van John zijn: De vijf uur show, All you need is love, Baantje en nog vele andere programma’s.
Big brother en De Gouden Kooi zijn beide een ‘real life’ programma die een enorm succes hebben gekend. Het zijn regelrechte nationale en internationale kijkcijferkanonnen geworden. Het laatste grote succes van John is de talentenjacht, The Voice of Holland. Het programma is in samenwerking bedacht met zanger, Roel van Velzen. Na een gigantisch succes in Nederland, kwamen er steeds met serieuze interesses vanuit het Buitenland om het concept over te nemen.
In 2001 startte John samen met Joop van den Ende een nieuw productiebedrijf, Endemol Nederland. Hedendaags zijn John en Joop nog steeds marktleider in toonaangevend en spraakmakend televisieamusement. Daarnaast ontwikkelen en produceren zij andere mogelijke platforms als televisie, telefoon en het bioscoopscherm.



Bronnen: 

Concept: Idols

Idols is een talentenprogramma waarbij een jury bestaand uit 4 personen opzoek gaan naar een nieuw zangtalent. De kandidaten worden volledige door de jury geselecteerd door middel van auditierondes, de zogenaamde ‘theater rondes’, workshops en uiteindelijk de live shows. Tijdens de live shows kiest het publiek wie er doorgaat naar de volgende ronde. Uiteindelijk moet dit een winnaar opleveren.
Idols is een belangrijk concept omdat het vele deuren heeft geopend voor andere talentenprogramma’s in Nederland. Denk hierbij aan: Popstars, X-factor, Hollands Got Talent, The Voice of Holland. Naast programma’s waar er wordt gezocht naar zangtalenten zijn er ook programma waar een jury opzoek gaat naar danstalenten. Denk hierbij aan: So you think you can dance, The ultimate dance battle.



Bronnen:

Trendwatcher: Carl Rohde

Carl Rohde is een cultureel – sociologische onderzoeker en academisch trendwatcher. Carl zijn werk bestaat vooral uit mentaliteitsveranderingen in kaart brengen voor de samenleving als geheel en voor generaties en doelgroepen daarbinnen.
Vele bedrijven zoals; Unilever, Heineken, Wrangler en nog vele andere bedrijven, hebben in het verleden gebruik gemaakt van zijn lezingen, brainstorms en diensten.
Jarenlang heeft Carl onderzoek gedaan op de Universiteit van Utrecht naar de ‘soft spots’ van diverse generaties. Het onderzoek bestond uit: collectieven verlangens en ambities, de collectieve zorgen en interesses van de computergeneraties, de babyboomers, 55 plussers.
Voorbeelden van trends waarmee Carl werkt zijn:
Ø  De metroseksualisering van de man (wereldwijd). Enerzijds nemen mannen meer en meer vrouwelijk waarden (zoals meer en beter communiceren) en vrouwelijk gedrag over (zoals consumeren en shoppen). Anderzijds willen ze juist daardoor af en toe een stoer cowboy of Jack Ass moment.
Ø  De opkomst en groeibewegingen van de beleveniseconomie.

Tegenwoordig is Carl ook lector aan een nieuwe Fontys opleiding ‘Quality Life Style Studies’.
In 2010 is Carl benoemd tot beste trendwatcher van het jaar. De jury heeft Carl als winnaar gekozen op basis van zijn indrukwekkende internationale expansie op het gebied van trendwatching en professionalisering in het afgelopen jaar.
Naast alle werkzaamheden heeft Carl ook nog een eigen online trendwatchbureau ‘Science of the Time’.

                                         

Bronnen:






Trend toekomst

Ten behoeve van onderscheidend vermogen als gevolg van patiënt empowerment, proberen steeds meer zorginstellingen de patiënt aan zich te binden door zogenaamde patiëntportals te lanceren. Deze portals verschaffen de patiënt informatie over zijn medische gesteldheid, achtergrondinformatie over de aandoening en de mogelijkheid om afspraken in te zien en te maken. De laatste tijd zie je bovendien steeds meer web 2.0 toepassingen binnen deze portals, zoals de mogelijkheid blogs en fora te starten binnen de portals.




Bronnen: 


Trend heden

Social networking op het internet voorziet in een fundamentele behoefte, dat is wel duidelijk. Vandaag de dag zijn er tal van mogelijkheden om te netwerken op het internet en iedere dag lijken er wel nieuwe bij te komen. Zit je niet op Facebook, Xing, Hyves, LinkedIn, Sparks of Plaxo, dan is er vast wel een andere online mogelijkheid voor deze bezigheid. Maar deze ontwikkeling lijkt ook een keerzijde te kennen. Steeds weer een uitnodiging om je aan te melden voor een andere communitysite heeft ertoe geleid dat veel gebruikers communitystress zijn gaan vertonen. Ze worden de wildgroei aan communitysites en keren hen de rug toe.



Bronnen:
·         www.marcelbullinga.nl
·         www.futurecheck.nl
·         www.friendfeed.com

Trend vroeger


De walkman kwam voor het eerst op de markt in 1979, uitgebracht door Sony. De walkman is een op batterijen werkend apparaat dat compact cassettes afspeelt via een hoofdtelefoon en overal meegenomen kan worden. Vooral onder de jongeren was de walkman erg populair, je kon je ermee onderscheiden en je had altijd je muziek bij de hand.
De walkman heeft vele deuren geopend voor nieuwe geluidsdragers. Denk hierbij aan de: discman, minidisk, mp3, mp4, Iphone.