zondag 3 april 2011

Foute conceptlancering

De OV-chipkaart moest het nieuwe betaalmiddel in het OV worden, die het reizen makkelijker en aangenamer zou maken. Het streven bij het invoeren van de OV-chipkaart was dat het zo snel mogelijk plaats vond en dat in de loop van 2007 de strippenkaart overbodig moest worden. Anno 2011 wordt er in sommige delen van Nederland nog steeds de strippenkaart gebruikt. Dit allemaal omdat de OV-chipkaart niet optimaal werkt. De OV-chipkaart moest lange wachtrijen voorkomen en het overstappen makkelijker maken. In tegendeel, de wachtrijen worden alleen maar langer en veel reizigers hebben moeite bij het overstappen. Vaak doen de in – en uitcheck apparatuur het niet in het openbaar vervoer, waardoor reizigers niet kunnen inchecken of uitchecken. Het uitchecken levert de meeste problemen op, omdat op het moment dat er niet wordt uitgecheckt gaat er 4 euro van de kaart af. En als er geen genoeg saldo opstaat dan wordt de kaart geblokkeerd en kan de reiziger niet verder reizen tenzij er opnieuw geld wordt opgewaardeerd op de kaart.
En als dat niet genoeg is, zijn er ook nog problemen met het geld terug krijgen voor reizigers die vergeten uit te checken. Want iedere keer als een reiziger vergeet uit te checken, wordt er 4 euro afgeschreven van de OV-chipkaart. Om het geld terug te krijgen moet je een formulier invullen en opsturen. Vervolgens wachten reizigers weken lang tot het geld terug gestort worden.
Daarnaast is de OV-chipkaart ook nog gemakkelijk te kraken. Simpelweg met een eenvoudig computerprogramma voor het veelgebruikte besturingssysteem Window. Dit computerprogramma maakt het mogelijk om zwart te rijden met de OV-chipkaart. Naast de software heb je een kaartlezer nodig van 30 euro, vervolgens kan je gemakkelijk de OV-chipkaart manipuleren. Geen enkele conducteur of bestuurder die het merkt. Alleen het bedrijf TLS (Trans Link Systems) kan in zijn databank de fraude constateren.
De OV-chipkaart is een goede voordbeeld van een foute product/concept lancering in Nederland. Het moest allemaal zo mooi zijn maar het werd regelrecht een ramp. Tot de dag van vandaag zijn er nog steeds problemen met de OV-chipkaart.






Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten